Tekoäly on tullut jäädäkseen, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Tuleeko tekoäly mullistamaan kaiken vai jättääkö se ihmisen edelleen keskiöön?

Näitä kysymyksiä pohdittiin Hopkinsin ja Hasan & Partnersin yhdessä järjestämässä AImiaistilaisuudessa marraskuun lopussa kun markkinoinnin ammattilaiset kokoontuivat Helsingin Sture697-auditorioon keskustelemaan tekoälyn vaikutuksista alaan.

Tekoälyn rooliin ja mahdollisuuksiin luovassa työskentelyssä ja markkinointiviestinnän tuotannossa johdattivat Hasan & Partnersin toimitusjohtaja Riku Vassinen ja Creative Director Ossi Honkanen sekä Hopkinsin Head of AI Lari Eteläniemi, jotka esittelivät käytännön esimerkkejä AI-avusteisen markkinointiviestinnän toteutuksista.

Tilaisuuden kruunasi markkinoinnin monialaisista ammattilaisista koottu paneeli, jossa keskustelua laajennettiin yksittäisistä AI-ratkaisuista laajempaan teknologiseen murrokseen ja tulevaisuuden kilpailuetuihin.

Jos et päässyt paikalle, tässä tapahtuman parhaita paloja.

Keskinkertaisuus ei riitä tulevaisuudessa

Keskinkertaisuudesta puhuttiin sekä Riku Vassisen avauspuheenvuorossa että paneelikeskustelussa.

On totta, että tekoäly demokratisoi työkalut ja mahdollistaa kaikille niiden käytön. Kuitenkin aidosti erottuva sisältö vaatii edelleen ihmisten luovuutta.

Tekoäly lisää keskinkertaisuutta eksponentiaalisesti, mutta laadukkaan sisällön luominen säilyy ihmisten vastuulla.

Riku Vassinen
Hasan & Partner

Tulevaisuudessa keskustelu siitä, onko jotain tehty tekoälyllä, menettää merkityksensä – tärkeämpää onkin, miten työkaluja hyödynnetään osana luovaa prosessia.

Yritysten on siis tärkeää miettiä, missä edelleen tarvitaan ihmistä ja keskittää resurssinsa sinne; rutiininomaiset työt kannattaa jättää tekoälylle.

Ossi Honkanen näytti esimerkein, että Hasan & Partnersilla on pitkä kokemus tekoälyn hyödyntämisessä mainostuotannoissa ja yrityksessä testataan aktiivisesti uusimpia tekoälytyökaluja.

Käytössä ovat esimerkiksi kuvan-, tekstin- ja äänenluontiin liittyvät ratkaisut. Tekoälyä käytetään tukena ideoinnissa, mutta ihmiset ovat keskiössä määrittämässä merkityksiä ja tunnistamassa uusia mahdollisuuksia.

Tekoäly muuttaa kaiken – vai muuttaako?

AImiaisen asiantuntijapaneelissa Mia Luostarinen (Neste Oyj), Timo Uotila (Ebike Center) ja Henri Weijo (Aalto-yliopisto) pohtivat tekoälyn vaikutuksia markkinoinnin tekijöiden näkökulmasta.

Keskustelussa nousi esiin, että tekoäly on muuttanut sitä, miten markkinointia tehdään, mutta ei sitä, mitä tehdään tai kenelle. Kilpailuetu syntyy soveltamisesta – siitä, kuinka strategisesti ja luovasti työkaluja käytetään.

Panelistit pohtivat myös kuluttajakäyttäytymisen ennustamisen vaikeutta nopeiden muutosten keskellä. Tekoäly generoi olemassa olevan sisällön pohjalta, joten uuden luominen jää edelleen ihmisen vastuulle.

Tulevaisuuden markkinoijilta vaaditaankin kykyä sopeutua, strategista ajattelua ja empatiaa – ihmisten välinen ymmärrys säilyy tärkeimpänä taitona.

Tapahtuman opit talteen

Generatiivinen tekoäly osaksi yrityksesi työkalupakkia?

Puheenvuorojen ja paneelikeskustelun lisäksi Hopkinsin Head of AI Lari Eteläniemi demosi Hopkinsin omaa AI-työkalua, joka on luotu helpottamaan erityisesti markkinoinnin sisällöntuotannon työtä.

AI-työkalun avulla asiakkaamme voivat tulevaisuudessa nopeuttaa brändinmukaisten tekstien tuotantoja eri kohderyhmille ja eri kanaviin. Työkalu soveltuu hyvin esimerkiksi tuotekuvausten, uutiskirjeiden ja somepostausten tuotantoon.

Oletko kiinnostunut kuulemaan, miten tekoäly voisi helpottaa sinunkin työtäsi? Ota meihin yhteyttä, niin kerromme mielellämme lisää!

Artikkelikuva: Niklas Nabb

Asiakaspolkuajattelu on ollut keskeinen osa markkinointistrategiaa jo vuosia, tarjoten yrityksille selkeän mallin tarkastella asiakkaan kokemuksia ja tarpeita eri vaiheissa ostoprosessia.

Onko tämä ajattelu edelleen relevanttia digitaalisessa maailmassa, vai onko asiakaspolkuajattelu menettänyt merkityksensä?

Väitämme, että ei. Asiakaspolkua ei tulisi kuitenkaan mieltää yksisuuntaisena ajokaistana, jota kaikki asiakkaat käyttävät matkalla samaan määränpäähän vaan lukuisten kohtaamispisteiden matriisina, joka ruokkii yhtä tavoitetta – erinomaista asiakaskokemusta.

Asiakaspolkuajattelun merkitys

Tiedämme, että asiakkaan ostoprosessiin sisältyy useita eri vaiheita kuten tarpeen tunnistaminen, tiedonhankinta, ostopäätöksen tekeminen ja jälkiasiointi sekä toivottavasti myös uusintaostos.

Yritykset voivat yrittää optimoida jokaisen kosketuspisteen asiakkaan kanssa, tarkoituksenaan varmistaa sujuva ja positiivinen kokemus, mutta käytännössä tämä on kuitenkin lähes mahdotonta.

Koska asiakaspolkuja voi olla yhtä monta kuin asiakkaitakin, on kokonaisuutta mahdoton orkestroida täydellisesti.

Siksi yritykselle tärkeintä on tunnistaa ja tuntea oman palvelunsa pääväylät ja keskittyä niihin.

Käytännön vinkkejä asiakaspolun optimointiin

Digitaalisen muutoksen vaikutus

Asiakkaat odottavat yhä enemmän saumattomia ja personoituja kokemuksia liikkuessaan ketterästi eri kanavien ja kosketuspisteiden välillä, ja heidän odotuksensa ovat korkeammalla kuin koskaan.

Tämä asettaa haasteita perinteiselle asiakaspolkuajattelulle, joka saattaa vaikuttaa jäykältä ja lineaariselta.

Jotta yritykset pysyisivät kilpailukykyisinä, niiden on kyettävä tarjoamaan joustavia ja personoituja kokemuksia kaikissa asiakkaan käyttämissä kanavissa.

Verkkokaupan ostopolku onkin ostosokkelo

Otetaan esimerkkinä verkkokauppa.

Asiakas saattaa

Ostoksen jälkeen asiakas voi kaivata tukea yrityksen chatbotilta tai jakaa kokemuksiaan somessa.

Tässä monikanavaisessa ympäristössä on tärkeää, että yritykset seuraavat ja optimoivat asiakaspolkua jatkuvasti, huomioiden eri kanavien ja kosketuspisteiden välisen vuorovaikutuksen.

Asiakaspoluista kokonaisvaltaiseen asiakaskokemuksen hallintaan

Vaikka perinteinen asiakaspolkuajattelu on saanut osakseen kritiikkiä, se ei ole täysin menettänyt merkitystään. Pikemminkin se on kehittynyt vastaamaan nykyajan monikanavaista todellisuutta.

Nykyään puhutaan yhä enemmän asiakaskokemuksen hallinnasta (Customer Experience Management, CEM), joka ottaa huomioon asiakkaan koko elinkaaren ja korostaa jatkuvaa vuorovaikutusta asiakkaan ja yrityksen välillä. 

Moderni asiakaspolkuajattelu hyödyntää data-analytiikkaa, asiakaspalautetta ja teknologiaa luodakseen henkilökohtaisia ja merkityksellisiä kokemuksia, parantaakseen asiakastyytyväisyyttä ja lisätäkseen asiakasuskollisuutta.

CEM on strateginen lähestymistapa, joka keskittyy asiakkaiden kokonaisvaltaisen kokemuksen optimointiin kaikissa vuorovaikutuspisteissä yrityksen kanssa.

Tämä käsittää asiakkaan tarpeiden, odotusten ja tunteiden ymmärtämisen, ja näihin vastaamisen tarjoamalla saumattomia, henkilökohtaisia ja merkityksellisiä kokemuksia.

Aloita asiakaskokemuksen hallinta näiden neljän vinkin avulla

Yhteenveto

Asiakaspolkuajattelu ei ole kuollut, mutta sen avulla asiakkaiden käyttäytymisen mallintaminen on muuttunut moniulotteisemmaksi.

Nykyajan asiakkaat liikkuvat vapaasti eri kanavien välillä, ja yritysten on sopeuduttava tähän todellisuuteen. Asiakaskokemuksen hallinta, data-analytiikka ja monikanavaisuus ovat avainasemassa, kun yritykset pyrkivät tarjoamaan sujuvia ja personoituja kokemuksia. 

Asiakaspolkuajattelu on edelleen relevantti työkalu, kunhan sitä sovelletaan joustavasti ja nykyaikaisen asiakaskäyttäytymisen mukaisesti.

Digitaalisen analytiikan hyödyntäminen on monelle yritykselle keskeinen keino parantaa liiketoiminnan tuloksia.

Usein analytiikkaa ei saada tuottamaan arvoa, koska kohtaamme erilaisia pullonkauloja datan keräämisessä, analysoinnissa ja toimenpiteisiin ryhtymisessä.

Näitä haasteita voi helpottaa hyödyntämällä CARE-mallia, joka painottaa oikeiden asioiden tekemistä oikeassa järjestyksessä.

C – collect data

A – analyse data

R – recommend actions

E – experiment & execute

C – Kerää olennaista dataa

Pullonkaula 1: Liikaa dataa, mutta ei tarpeeksi ymmärrystä.

Moni yritys kerää suuria määriä dataa, mutta sen hyödyntäminen jää puolitiehen, koska kerätty tieto ei ole liiketoiminnan kannalta oleellista.

Oleellisen tiedon sijaan kerätään mahdollisimman paljon dataa, tietoa käyttäjän ja sivuston vuorovaikutuksesta.

Jokainen klikkaus, skrollaus ja siihen liittyvä metatieto päätyvät analytiikkatyökaluun ja tietovarastoon. Vaikka niitä ei koskaan analysoitaisi.

CARE-mallissa ensimmäinen askel on keskittyä keräämään dataa, joka todella tukee liiketoiminnan tavoitteita.

Tämä tarkoittaa sitä, että datan keräämisvaiheessa kannattaa pohtia, mitkä mittarit oikeasti kuvaavat sivuston ja markkinoinnin tehokkuutta tai asiakaskokemusta.

Kriteeri toimii hyvin myös analytiikan kehitystyön tukena: tarvitaanko tätä tietoa todella päätöksenteon avuksi?

A – Analysoi dataa

Pullonkaula 2: Dataa on, mutta analyysi on pinnallista.

Seuraava askel on analysoida oikein kerättyä, oikeaa dataa tarkoituksenmukaisesti.

Analyysin pullonkaulana on usein resurssien tai osaamisen puute: tuloksia ei osata tulkita, tai analyysistä puuttuu syvällisyys. Analyysi ei kuulu kenenkään työtehtäviin: digimarkkinoijat tekevät sitä muun työnsä ohella.

Analysoimalla dataa syvällisemmin voit tunnistaa liiketoiminnalle kriittiset trendit ja ongelmakohdat.

Mitkä kanavat tuovat sivustolle arvokkaita kävijöitä, mitkä ”renkaanpotkijoita”? Mitkä sisällöt toimivat konversiopolulla, mitkä eivät? Kuinka suuri osa vaihtelusta on normaalia kausivaihtelua, mikä osa on aitoa muutosta? Mitkä käyttäjäryhmät ovat sivuston tuoton kannalta arvokkaimpia?

Hyvän analyysin pohjalta voidaan aikanaan tehdä perusteltuja johtopäätöksiä, jotka tukevat päätöksentekoa. Analyytikon tehtävä on analysoida dataa ja suositella toimenpiteitä.

R – Suosittele toimenpiteitä

Pullonkaula 3: Analyysi ei johda toimenpiteisiin.

Data-analyysin tärkein tehtävä on johtaa toimintaan, mutta usein mitään ei tapahdu.

Analyytikko laatii raportteja ja vastaa sidosryhmien kysymyksiin. Niiden pohjalta ei synny konkreettisia suosituksia, tai suositukset eivät päädy toteutukseen.

CARE-mallissa on tärkeää, että analyysistä johdetaan konkreettisia toimenpidesuosituksia, jotka ovat selkeitä ja toteuttamiskelpoisia.

Tällöin analytiikka alkaa todella palvella liiketoimintaa ja päätöksentekoa.

Kuinka usein olet suositellut toimenpiteitä toteutettavaksi? Onko niitä päätynyt toteutukseen vai ei?

Jos analyytikko ei tuota yritykselle suosituksia, datan määrän kasvattamisesta ei ole apua.

Analyytikon tehtävä on ”myydä” suositukset päätöksentekijälle. Pelkät taulukot prosenttilukuineen eivät ole sen paremmin analyyseja kuin suosituksiakaan.

E – Kokeile ja toteuta

Pullonkaula 4: Toimenpiteitä ei toteuteta, tai niitä ei testata.

Viimeinen askel analytiikan hyödyntämisessä on suositusten kokeilu ja toteuttaminen. Usein yrityksillä on tapana lykätä toimenpiteiden toteutusta, tai niiltä puuttuu selkeä kokeilukulttuuri.

CARE-mallin mukaisesti analytiikasta saatuja suosituksia tulisi aina kokeilla ja arvioida.

Tämä ei ainoastaan auta testaamaan, mikä toimii parhaiten, vaan myös jatkuvasti kehittämään liiketoimintaa ketterällä otteella.

Kokeilut tuottavat myös lisää dataa, ja ne auttavat arvioimaan suositusten laatua ja hyödyllisyyttä.

Datan aktivointi tärkeämpää kuin sen kerääminen

Monet yritykset keskittyvät liikaa uuden datan keräämiseen sen sijaan, että hyödynnettäisiin jo olemassa olevaa dataa tehokkaammin.

CARE-malli painottaa datan aktivoinnin (A-R-E) merkitystä.

Ilman datan analysointia, suositusten tekemistä ja toimenpiteiden kokeilua datan kerääminen jää irralliseksi ja tehottomaksi.

Vaikka yritykselläsi olisi pääsy valtavaan datamassaan, sen arvo jää vähäiseksi ilman CARE-prosessia.

Käytä dataa paremmin sen sijaan että varastoit sitä enemmän

CARE-malli tarjoaa selkeän rakenteen analytiikan hyödyntämiselle liiketoiminnassa.

Se auttaa ohittamaan pullonkaulat ja varmistaa, että analytiikka ei jää vain raporttien tasolle, vaan johtaa todellisiin toimenpiteisiin ja liiketoiminnan kehitykseen.

Tärkeintä ei ole kerätä ja varastoida mahdollisimman paljon dataa, vaan kerätä oikeaa dataa, analysoida sitä oikein, tehdä suosituksia ja toteuttaa niitä ketterästi. 

Tämä lähestymistapa auttaa maksimoimaan analytiikan arvon ja viemään yrityksesi verkkoliiketoiminnan uudelle tasolle.

Kiinnostaako analytiikan hyödyntäminen tehokkaammin? Ota yhteyttä meihin niin jutellaan lisää!

Tiivistelmä

AI-haku korvaa vähitellen Googlen käyttöä

Yhä useampi tiedonhaku tapahtuu tekoäly-chatboteissa, kuten ChatGPT, Gemini, Copilot, Perplexity ja Claude.

AI-palveluista haetaan apua ostopolun kaikissa vaiheissa, ongelmien ja ratkaisujen ymmärtämisestä yksittäisiin suosituksiin tuotteista tai palveluntarjoajista.

AI-optimointi vastaa koko ajan lisääntyvään tiedonhakuun AI-palveluissa. Se tuo brändisi, tuotteesi, palvelusi tai näkökulmasi AI-bottien tuottamiin vastauksiin.

AI ei silti ole nopeasti syrjäyttämässä Google-hakua. Googlella on myös omat AI-virityksensä, Gemini (entinen Bard) ja hakutulosten AI overviews -otteet (jälkimmäiset toistaiseksi EU:n ulkopuolella).

AI-optimoinnin tavoitteet

Tekoälyä varten optimointi edistää myyntiä sekä suoraan että epäsuoralla tavalla, vaikuttamalla ostajien odotuksiin.

AI chatbot, kuten ChatGPT, voi

Rakenna tekstit helposti pureskeltaviksi

Panosta sisältöjesi tavanomaiseen hakukoneoptimointiin. Sivustosi sisällöt pärjäävät todennäköisemmin ”AI-haussa”, kun ne pärjäävät tavallisessa Google-haussa ja siinä näkyvissä otteissa ja muissa rikkaissa hakutuloksissa.

Mitä helpompi tekoälyn on pureskella ja hahmottaa tekstiäsi, sitä todennäköisemmin se poimii siitä osia vastauksiinsa.

Erityisen AI-ystävällisiä SEO-keinoja ovat mm.

Esitä tuotteesi yhtenä vaihtoehtona ongelman ratkaisuun

AI-palvelut pyrkivät antamaan kattavia ja tasapainoisia vastauksia. Siksi on harvinaisempaa, että ne esittävät vain yhden ratkaisun käyttäjän ongelmaan.

Voit käyttää tätä taipumusta hyväksesi, kun julkaiset itse kattavia ja tasapainoisia artikkeleita sivustollasi:

Rakenna brändimainintoja oikeisiin asiayhteyksiin

Mieti, mihin teemoihin haluat brändisi yhdistettävän.

Sen jälkeen levitä mainintoja brändistäsi näiden teemojen yhteydessä:

Mitä laajemmin brändistäsi löytyy mainintoja eri puolella nettiä, sitä todennäköisemmin se päätyy AI-palveluiden tuottamiin vastauksiin.

Levitä omaa näkökulmaa sisällöissä

Oma, muista poikkeava näkökulma tekemiseen on paras tapa erottua saturoituneilla markkinoilla.

Onko organisaatiollasi näkökulmaa tai tapaa toimia, joka poikkeaa muista?

Levitä näkökulmaa sisällöissäsi, sekä omissa että ulkoisissa kanavissa.

Hyvässä lykyssä AI saa ihmiset odottamaan ja suosimaan juuri sinun organisaatiosi näkökulmaa.

Parhaassa tapauksessa AI tuo yrityksesi näkökulman jopa kilpailijoiden sisältöihin, jos ne on generoitu huolimattomasti AI:n avulla.

AI-optimointi vs. hakukoneoptimointi

AI-optimointi on vähintäänkin läheistä sukua hakukoneoptimoinnille (SEO), jollei sen alalaji. AI-palvelut ovat eräänlaisia hakuympäristöjä itsekin.

AI-optimoinnin englanninkielinen nimi ei ole vielä vakiintunut.

Käytetyimpiä englanninkielisiä nimityksiä ovat tällä hetkellä seuraavat, Google-hakujen määrän perusteella:

Lisäksi asiasta puhutaan myös ihan vaan pelkkänä SEO:na, ilman etu- tai takaliitteitä. Osan mielestä puhe erillisestä AI-optimoinnista on hevonkukkua, koska vivahde-erot verrattuna muuhun hakukoneoptimointiin ovat vielä pienet.

Suosin itse lyhyyden vuoksi termiä ”AI-optimointi”. Sitä yksikäsitteisempi olisi muoto “AI-hakuoptimointi”. Suomenkielisempi, mutta pidempi fraasi olisi ”tekoälyoptimointi” tai “tekoälyä varten optimointi”.

Miten alkuun AI-optimoinnissa?

Black Friday on kasvanut Suomessa kuukauden mittaiseksi ostosjuhlaksi, ja kilpailu on kovempaa kuin koskaan.

Vuonna 2024 menestyjät erottuvat edukseen hyödyntämällä seitsemää keskeistä trendiä, jotka muokkaavat ostokäyttäytymistä ja tarjoavat yrityksille mahdollisuuksia nousta kilpailijoiden yläpuolelle.

Tässä artikkelissa esittelemme trendit ja konkreettiset vinkit niiden hyödyntämiseen, jotta voit maksimoida myynnin ja tuoda esille yrityksesi asiantuntemuksen.

1. Tekoäly – syvällisempi asiakasymmärrys ja älykkäät ratkaisut

Tekoäly on muuttanut markkinoinnin pelikenttää, ja vuonna 2024 AI-työkalujen käyttö kasvaa entisestään.

Black Fridayn aikana tekoälyn voima korostuu erityisesti, kun analytiikka, segmentointi ja personointi auttavat kohdentamaan viestejä ja tarjouksia tarkemmin kuin koskaan. Tekoäly voi myös tehostaa mainonnan automaatiota, sisältötekstin ja kuvien luomista sekä asiakaspalvelua.

Vinkki: Luo yrityksellesi oma tekoälystrategia viimeistään nyt. Miettikää, mitä tekoälyn eri osa-alueita saatte käyttöön ennen Black Friday -kampanjan alkua, miten hyödynnätte niitä kampanjan aikana ja miten analysoitte tuloksia kampanjan jälkeen. Parhaassa tapauksessa suurin osa toiminnallisuuksista tulee Black Fridayn jälkeen mukaan arkirutiineihin.

2. Markkinoinnin automaatio – tehokkaampia prosesseja ja entistä tarkempia kohdennuksia

Markkinoinnin automaatio on olennainen osa onnistunutta Black Friday -kampanjaa. Automaatio vapauttaa resursseja ja varmistaa, että asiakkaille lähetetään oikeat viestit oikeaan aikaan, mikä tehostaa asiakaskokemusta.

Onko teillä jo olemassa markkinoinnin automaation strategia Black Fridayta varten?

Vinkki: Rakenna automatisoituja kampanjoita, jotka seuraavat asiakasta hänen ostopolkunsa jokaisessa vaiheessa. Käytä markkinoinnin automaatiota personoitujen tuotetarjousten ja -suositusten lähettämiseen, mikä lisää asiakassitoutumista ja konversiota.

Lue lisää vinkkejä markkinoinnin automaation teho-oppaasta.

3. Personointi – yksilölliset kokemukset tuovat lisäarvoa

Personointi on nykypäivänä perusodotus, ei enää vain lisäarvo. Kuluttajat arvostavat henkilökohtaisesti räätälöityjä viestejä ja suosituksia, jotka vastaavat heidän yksilöllisiä tarpeitaan. Tehokas personointi ei ainoastaan paranna asiakaskokemusta, vaan myös kasvattaa konversiota ja asiakastyytyväisyyttä.

Vinkki: Segmentoi asiakaskuntasi heidän ostohistoriansa ja kiinnostuksen kohteidensa perusteella. Tarjoa personoituja tuotesuosituksia, jotka näkyvät heti verkkosivustollasi, kun asiakas vierailee siellä. Personointityökalujen avulla viestit ja suositukset voidaan räätälöidä käyttäjätietojen perusteella, mikä tekee kampanjoistasi houkuttelevampia.

4. Monikanavaisuus – saumaton ostokokemus kaikissa kanavissa

Asiakkaat liikkuvat sujuvasti eri kanavien välillä ja odottavat, että ostokokemus säilyy saumattomana riippumatta siitä, missä kanavassa he asioivat. Monikanavainen strategia on kriittinen, jotta asiakaskokemus pysyy yhtenäisenä.

Vinkki: Yhdistä eri kanavasi saumattomasti esimerkiksi Click & Collect -vaihtoehdolla, jossa asiakas voi tilata verkossa ja noutaa myymälästä. Varmista, että verkkokauppasi, myymäläsi ja sosiaalisen median kanavasi tarjoavat johdonmukaisen viestin ja kokemuksen.

Lue lisää verkkokaupan ja kivijalan datan yhdistämisestä.

5. Ekologisuus ja kestävä kehitys – vastuullisuus on kilpailuetu

Kestävä kehitys on kuluttajille entistä tärkeämpää, ja Black Fridayn yhteydessä yritykset voivat vastata tähän tarpeeseen tarjoamalla ekologisia ja vastuullisia vaihtoehtoja.

Kuluttajat haluavat tehdä ostopäätöksiä, jotka tukevat heidän arvojaan, ja ekologisuus onkin yksi keskeisimmistä tekijöistä monen ostopäätöksessä. Black Friday 2024 tarjoaa tilaisuuden erottua kilpailijoista ja vahvistaa brändimielikuvaa vastuullisena toimijana.

Vinkki: Tarjoa hiilineutraaleja toimitusvaihtoehtoja tai mahdollisuus kompensoida ostoksista aiheutuvia päästöjä. Voit myös kampanjoida esimerkiksi ”1% myynnistä lahjoitetaan ympäristöjärjestölle” -teemalla ja viestiä siitä selkeästi verkkosivustollasi ja sosiaalisessa mediassa. Korosta ekologisia valintoja myös tuotteen esittelyssä, kuten ”kierrätetyistä materiaaleista valmistettu”.

6. Vaikuttajamarkkinointi – tavoita uudet asiakassegmentit

Vaikuttajamarkkinointi on tehokas tapa saavuttaa uusia kohderyhmiä ja kasvattaa brändisi näkyvyyttä. Black Friday on tilaisuus tehdä yhteistyötä vaikuttajien kanssa, joiden seuraajat vastaavat yrityksesi kohderyhmää. Vaikuttajien suosittelut herättävät luottamusta ja tarjoavat uudenlaisen kanavan tavoittaa potentiaalisia asiakkaita.

Vinkki: Valitse vaikuttajia, joiden arvot ja kohderyhmä vastaavat yrityksesi brändiä. Käytä vaikuttajia tarjousten ja alennuskoodien jakamiseen, jolloin saat näkyvyyttä ja houkuttelet uusia asiakkaita verkkokauppaasi. Vaikuttajamarkkinoinnin kautta yrityksesi voi tavoittaa kohderyhmiä, joita perinteiset markkinointikanavat eivät välttämättä saavuta.

7. FOMO (Fear of Missing Out) -kampanjat – luo kiireen tuntua ja lisää konversiota

FOMO, eli pelko menettää jotain ainutlaatuista, on tehokas tapa kannustaa asiakkaita tekemään ostopäätös nopeasti. Tämä psykologinen taktiikka on erityisen toimiva Black Fridayn kaltaisina ostospäivinä, jolloin kuluttajat ovat valmiita tarttumaan nopeisiin tarjouksiin.

Vinkki: Hyödynnä countdown-timereita verkkosivustollasi ja sosiaalisessa mediassa korostamaan, milloin tarjoukset päättyvät. Järjestä Flash Sale -kampanjoita, jotka kestävät vain muutaman tunnin, jotta asiakkaat tuntevat kiireen ostaessaan. Tämä parantaa konversiota ja saa asiakkaat toimimaan heti.

Yhteenveto – Black Friday 2024 menestyksen avaimet

Vuonna 2024 Black Friday -menestyjät hyödyntävät tekoälyä, automaatiota, ekologisuutta, personointia ja monikanavaisuutta luodakseen mieleenpainuvia asiakaskokemuksia. Vaikuttajamarkkinointi ja FOMO-kampanjat auttavat yrityksiä houkuttelemaan uusia asiakkaita ja maksimoimaan myyntinsä.

Hopkinsin asiantuntijat ovat valmiita auttamaan sinua ottamaan mm. nämä trendit haltuun ja rakentamaan tehokkaan strategian Black Friday -kampanjaasi varten. Ota yhteyttä, niin suunnitellaan yhdessä, miten voit erottua kilpailijoista vuoden suurimmassa ostotapahtumassa.

Sähköpostimarkkinoinnin tuloksellisuudesta käydään säännöllisin väliajoin keskustelua. Tosiasia on se, että siitä voi edelleen rakentaa yhden verkkokaupan tuottoisimmista markkinointikanavista.

Kerromme tässä kirjoituksessa, miksi sähköpostiin kannattaa panostaa kanavana edelleen vuonna 2025, ja miten vakuuttaa myös johto sen toimivuudesta.

Keskitymme kanavista sähköpostiin, mutta mainittakoon vielä, että markkinoinnin automaation avulla on mahdollista automatisoida viestintää monikanavaisesti.

Voit automatisoida esimerkiksi tekstiviestejä, notifikaatioita puhelimeen tai kohdentaa mainontaa omille kohdeyleisöille. Parhaimmillaan sähköposti on osa monikanavaista markkinoinnin automaation koneistoa, joka palvelee nykyisiä ja potentiaalisia asiakkaita eri kanavissa oikea-aikaisesti.

Kilahtaako sähköpostista euroja kassaan?

Oikein kohdennettu puhutteleva sisältö konvertoi tehokkaasti myyntiä. Riippuen sähköpostiviestistä, useat asiakkaamme ovat saavuttaneet jopa yli 10 %:n konversiolukuja. Tuottoisimpien automaatioiden kanssa, kuten hylätyn ostoskorin automaatiossa, on mahdollista yltää vieläkin kovempiin lukuihin. 

Kokonaisuus ratkaisee tässäkin. Yksittäisten kampanjaviestien toteuttaminen yhdessä toimivan automaatioviestinnän kanssa tuottaa parhaat tulokset. Viestisisällön merkitystä tuskin voi liikaa korostaa, sillä sen täytyy aidosti puhutella kuulijaansa.

Edullinen ja kustannustehokas kanava

Sähköpostimarkkinoinnin merkittävä etu on verrattain alhaiset kustannukset. Mainonta syö jatkuvasti markkinointibudjettia, mutta sähköpostimarkkinoinnissa maksat käytännössä vain lisenssimaksua käyttämäsi alustan toimittajalle. 

Mitä vahvemmin rakennat sähköpostimarkkinointia automatisoitujen viestien varaan, sitä enemmän ympäri vuorokauden pyörivät automaatiot tuovat sinulle euroja kassaan. Säästät lisäksi merkittävästi työaikaa, kun jokainen sähköpostiviesti ei ole manuaalisesti toteutettava kampanjaviesti.

Omalla asiakasrekisterillä voit paitsi toteuttaa automatisoituja toimenpiteitä, mutta myös tehostaa mainonnan tekemistä. Evästekäytäntöjen tiukentuessa mainonnan kohdentaminen on vaikeutunut, ja tätä on mahdollista paikata omalla datalla.

Useat sähköpostimarkkinoinnin työkalut mahdollistavat oman rekisterin hyödyntämisen mainonnan alustoilla, jolloin saat vielä paremmin tehoja irti mainonnassa pyörivistä kampanjoista. Esimerkiksi Custobarista voit synkronoida yleisöjä Metan, Googlen ja Sanoman mainosalustoille.

Luo toimiva sähköpostimarkkinoinnin strategia

Olemme huomanneet, että valtaosa verkkokaupoista keskittyy sähköpostimarkkinoinnissa vahvasti yksittäisten uutiskirjeiden ja kampanjoiden toteuttamiseen.

Yksittäiset sähköpostikampanjat ovat paikallaan vauhdittamaan verkkokaupan myyntiä, mutta automaatioiden rakentaminen mahdollistaa jatkuvamman myyntituoton saamisen. Omaa tilannetta voi arvioida myös ajankäytön kautta. Kuinka paljon teillä kuluu aikaa kampanjaviestien toteuttamiseen vs. automaatiopolkujen kehittämiseen?

Molemmilla on oma aikansa ja paikkansa, ja molemmat kannattaa ottaa huomioon sähköpostimarkkinoinnin strategian suunnittelussa. Laadukkaasti toteutettu strategia varmistaa, että tekeminen on menossa isossa kuvassa oikeaan suuntaan.

Jos tarvitset inspiraatiota markkinoinnin automaation aktiviteettien suunnitteluun ja strategian laatimiseen, voit kurkata kirjoitustamme verkkokaupan markkinoinnin automaation teho-oppaasta, jossa listaamme 51 käytännönläheistä vinkkiä tehokkaan automaatiokoneiston rakentamiseen.

Tee tulokset näkyväksi ja viesti niistä

Sähköpostimarkkinoinnin tulosten tekeminen näkyviksi on kriittistä, jotta voit vakuuttaa organisaatiosi johtoa myöten sen hyödyllisyydestä.

Työ alkaa olennaisten mittareiden kuten lähetysmäärien, klikkausten ja konversioiden säännöllisestä seuraamisesta ja raportoinnista.

Varmista samalla, että sähköpostimarkkinoinnin työkalusi kerää dataa konversioista eli verkkokaupan myynneistä. 

Markkinoinnille on olennaista seurata myös taktisia mittareita, mutta johtoa kiinnostaa sähköpostimarkkinoinnin vaikuttavuus liiketoiminnan lukujen valossa. Raportoi johdolle esimerkiksi sähköpostimarkkinoinnin kautta tapahtuneesta myynnistä, pienentyneestä asiakaspoistumasta tai muista olennaista liiketoiminnan luvuista, joihin sähköpostimarkkinoinnilla on ollut positiivista vaikutusta.

On tärkeää, että sähköpostimarkkinointi on osa kokonaisvaltaista markkinointistrategiaa. Tuloksia kannattaa mitata ja esittää aina yhdessä muiden kanavien tulosten kanssa.

Voi olla myös kiinnostavaa esittää kampanjaluontoisten viestien ja automaatioviestien tuottamia euroja erikseen. Yleensä automaatioviestit konvertoivat paremmin myyntiä, joten tätä valttikorttia kannattaa hyödyntää etenkin silloin, jos automaatiokehittämiselle on tarvetta saada lisää resursseja.

Sähköpostimarkkinoinnin rooli monikanavaisessa markkinointistrategiassa tulee vahvistumaan entisestään tulevaisuudessa.

Aktivoidu viimeistään nyt

Sähköpostimarkkinoinnin rooli monikanavaisessa markkinointistrategiassa tulee vahvistumaan entisestään tulevaisuudessa. Uudet teknologiat ja tekoäly mahdollistavat jo nyt henkilökohtaisempaa ja personoidumpaa viestintää, mutta kehityksen edetessä uusia hyödyntämisen mahdollisuuksia on entistä enemmän.

Tekoälyn avulla voidaan esimerkiksi analysoida asiakkaiden ostokäyttäytymistä ja ehdottaa juuri oikeaan aikaan lähetettäviä tarjouksia, jotka perustuvat aiempiin ostoihin ja sivustokäyttäytymiseen.

Lisäksi tekoälyn avulla voi merkittävästi helpottaa sisällöntuotantoa, mikä on jo varsin yleistä markkinoinnissa. Olemme rakentaneet useille yrityksille kustomoituja sisällöntuotannon CustomGPT-ratkaisuja tähän Hopkinsilla.

Hyppää viimeistään nyt kehityksen kelkkaan ja varmista, että hyödynnät markkinoinnin automaatiota tehokkaasti omassa liiketoiminnassasi, ja olet mukana hyödyntämässä uusia teknologian tuomia mahdollisuuksia!

Sähköpostimarkkinoinnin kilpailija-analyysi tarjoaa arvokkaita oivalluksia, jotka auttavat sinua parantamaan omaa strategiaasi ja pysymään askeleen edellä kilpailijoita.

Tästä artikkelista opi keskeiset vaiheet ja strategiat, joiden avulla voit tehokkaasti benchmarkata kilpailijoidesi sähköpostimarkkinoinnin ja markkinoinnin automaation tilan.

1. Kilpailijoiden tunnistaminen ja taustatutkimus

Kilpailijoiden tunnistaminen on yksi tärkeimmistä vaiheista sähköpostimarkkinoinnin benchmarkkauksessa.

Ennen kuin voit vertailla omaa markkinointiasi kilpailijoihin ja oppia heidän parhaista käytännöistään, sinun on tiedettävä, keitä nämä kilpailijat ovat ja miten he toimivat markkinoilla. Tämä vaihe antaa perustan kaikille myöhemmille analyysivaiheille ja auttaa sinua keskittymään oikeisiin yrityksiin ja käytäntöihin.

Suorat kilpailijat ovat yrityksiä, jotka tarjoavat samanlaisia tuotteita tai palveluita kuin sinun yrityksesi, ja kohdistavat markkinointinsa samaan kohdeyleisöön. Näiden kilpailijoiden strategioiden ja käytäntöjen analysointi on erityisen tärkeää, koska he kilpailevat samoilla markkinoilla ja samoista asiakkaista kuin sinä.

Epäsuorat kilpailijat tarjoavat tuotteita tai palveluita, jotka eivät välttämättä ole suoraan verrattavissa tuotteisiisi, mutta kilpailevat kuitenkin samoista asiakkaista. Esimerkiksi jos myyt urheiluvälineitä, epäsuoria kilpailijoita voivat olla yritykset, jotka myyvät kuntoiluun liittyviä sovelluksia tai ravintolisiä. Epäsuorien kilpailijoiden analysointi voi tarjota oivalluksia siitä, miten eri yritykset houkuttelevat samaa kohdeyleisöä eri tavoin.

Kilpailijoiden tunnistamiseen käytettäviä työkaluja

SEMrush ja Ahrefs kertovat, mitkä yritykset kilpailevat Googlessa samoilla sanoilla kuin tekin. Usein tässä joukossa on sekä suoria ja epäsuoria kilpailijoita.

SimilarWeb antaa tietoa kilpailijoiden verkkosivujen liikenteestä, mukaan lukien kävijämäärät, kävijöiden lähteet ja sivuston sitoutumismittarit. Se auttaa ymmärtämään, miten kilpailijasi houkuttelevat liikennettä ja mitä kanavia he käyttävät.

2. Kilpailijoiden sähköpostien tilaaminen

Seuraava askel on analysoida kilpailijoiden sähköpostin tilausprosessia.

Tilaa kilpailijoiden uutiskirjeitä käyttämällä useita sähköpostiosoitteita, jotta saat kattavan kuvan heidän sähköpostimarkkinoinnistaan. Arvioi niin uutiskirjetilauksen prosessi kuin kerättävän tiedon määrä.

Pyri myös ymmärtämään, mitä tietoja kilpailijat keräävät tilaajista ja miten nämä tiedot vaikuttavat viestien personointiin.

Kiinnitä huomiota seuraaviin yksityiskohtiin:

3. Sähköpostien sisällön ja rakenteen analyysi

Kolmas askel kilpailija-analyysissä on kilpailijoiden sisällön tutkiminen.

Seuraa kilpailijoiden sähköpostikampanjoita vähintään kuukauden ajan. Tämä auttaa sinua saamaan käsityksen heidän lähetysaikataulustaan, viestien tiheydestä, aiheista ja sisällöstä.

Kiinnitä erityisesti huomiota seuraaviin kohtiin:

4. Sähköpostimarkkinoinnin automaatioviestit

Automatisoidut viestit ovat keskeisiä asiakassitoutumisen ja -kokemuksen parantamisessa.

Tutki, miten kilpailijat hyödyntävät automaatiota eri tilanteissa ja kiinnitä huomiota erityisesti seuraaviin:

Arvioi myös, ovatko automaatioviestit vain yksittäisiä viestejä vai viestisarjoja. Tämä antaa viitteitä siitä, kuinka kehittynyt kilpailijan markkinoinnin automaatio on. Kehittynyt markkinoinnin automaatio koostuu usein kymmenistä tai jopa sadoista erilaisista automaatioviesteistä.

5. Miten olet parempi kuin kilpailijasi?

Keräämäsi tiedon avulla voit arvioida oman markkinointisi vahvuudet ja heikkoudet. Missä olet kilpailijoitasi edellä, ja missä on parantamisen varaa? Hyödynnä kilpailijoiden onnistuneita käytäntöjä inspiraationa ja sovella niitä oman yrityksesi tarpeisiin.

Varmista, että seuraat kilpailijoitasi jatkuvasti ja päivität strategiaasi uusien tietojen perusteella. Käytä A/B-testausta ja analytiikkaa kampanjoidesi tehokkuuden parantamiseksi ja kerää säännöllisesti käyttäjäpalautetta kehittääksesi sisältöjäsi edelleen.

Kaipaatko apua sähköpostimarkkinointisi tehokkuuden arviointiin? Ota meihin yhteyttä niin jutellaan lisää!

Ostajapersoona on tuttu työkalu markkinoinnin johtamisen apuna. Suurten kielimallien ja koneoppimisen avulla dataan perustuvien persoonien rakentaminen onnistuu aikaisempaa tehokkaammin.

Mitä ostajapersoona tarkoittaa?

Ostajapersoonat kuvaavat yrityksen kannalta ideaalisia ostajia. Ostajapersoonan esitys auttaa johtamaan markkinointia oikeaan suuntaan, viestimään oikeille kohderyhmille oikealla tavalla.

Persoonat perustuvat asiakastutkimukseen, laadulliseen ja määrälliseen dataan. Itse persoonat ovat fiktiivisiä, mutta tiivistävät analyysin tulokset helposti lähestyttävään muotoon.

  1. Markkinointiviestinnän kohdentaminen.Ymmärtämällä kohderyhmän erityistarpeita ja toiveita yritykset voivat luoda räätälöityjä viestejä, jotka resonoivat paremmin kohderyhmän kanssa. Silloin viestit tehoavat paremmin oikeaan kohderyhmään.
  2. Tuotekehitys. Ostajapersoonat auttavat tunnistamaan asiakaskunnan erityistarpeita. Se ohjaa tuotekehitystä luomaan ratkaisuja, jotka todella vastaavat kysyntään.
  3. Asiakaskokemuksen parantaminen. Yritykset voivat suunnitella ja toteuttaa parempia asiakaskokemuksia. Se lisää asiakastyytyväisyyttä ja -uskollisuutta.
  4. Myyntistrategian optimointi. Ostajapersoonien avulla myyntitiimit voivat ymmärtää paremmin parhaiden asiakkaiden tarpeita ja haasteita. 
  5. Sisältömarkkinointi. Ostajapersoonat ohjaavat sisällöntuotantoa tuottamaan kiinnostavaa ja hyödyllistä sisältöä.
  6. Markkinoiden segmentointi. Ostajapersoonat auttavat ymmärtämään eri asiakasryhmiä. Ideaalisten asiakkaiden lisäksi persoonien määrittely voi auttaa tunnistamaan myös vähemmän arvokkaat asiakasryhmät.

Ostajapersoonat siis auttavat ymmärtämään asiakkaita ja kohderyhmiä aikaisempaa paremmin. Se taas auttaa viestimään, innovoimaan ja palvelemaan asiakkaita aikaisempaa paremmin. Sen vuoksi persoonamäärittely on keskeinen osa markkinoinnin, myynnin, tuotekehityksen ja asiakaspalvelun strategiaa.

Persoonamäärittely

Hyödylliset persoonat perustuvat dataan, joka kuvaa todellisia asiakkaita. Mitä enemmän dataa on käytössä, sen parempia persoonista tulee — yksittäisten haastattelujen perusteella ei vielä päästä pitkälle.

Itse olen käyttänyt nelivaiheista prosessia:

  1. Kvantitatiivisen datan hankinta
  2. Klusterointi koneoppimisen avulla
  3. Persoonien rikastaminen laadullisella datalla
  4. Persoonien rakentaminen generatiivisen tekoälyn avulla

Menetelmän vaiheet pysyvät samana, vaikka käytettävä data vaihteleekin. Generatiivisen AI:n käyttöönotto on helpottanut vaiheita 3-4, vaihe 2 on toteutettu jo pitkään koneoppimisen avulla.

1. Kvantitatiivinen datan hankinta

Kvantitatiivinen data on parasta hakea CRM:stä, webanalytiikka on vasta toissijainen lähde. 

Erään verkkokaupan CRM:n avulla kerättiin asiakkaita kuvaava taulukko, jossa asiakasta kuvasivat esimerkiksi seuraavat tiedot:

Käytettyjä muuttujia oli noin 15. 

2. Klusterointi koneoppimisen avulla

Seuraavassa vaiheessa asiakkaat ryhmitellään klusterointialgoritmin avulla ostokäyttäytymisen perusteella toisiaan muistuttaviksi ryhmiksi. 

Tarkoitukseen sopivia algoritmeja on useita. Kvantitatiivisen datan perusteella tapahtuvaan klusterointiin sopii esimerkiksi K-Means-algoritmi. Algoritmi rakentaa halutun määrän ryhmiä, jotka ovat mahdollisimman lähellä toisiaan. Ryhmien määrää muokkaamalla syntyy aina erilaisia persoonia.

Osa ryhmistä edustaa yritykselle hyviä tai erinomaisia asiakkaita. Yhtä lailla datasta voi erottua ”huonoja” asiakkaita, jotka esimerkiksi palauttavat suuren osan tilaamistaan tuotteista.

Klusterit voidaan tämän jälkeen tiivistää tunnusluvuiksi, jotka kuvaavat niihin kuuluvien asiakkaiden kannattavuutta ja ostokäyttäytymistä.

3. Persoonien rikastaminen laadullisella datalla

Kolmannessa vaiheessa klustereita rikastetaan laadullisella datalla. Eri klustereihin kuuluville asiakkaille lähetetään kysely, jonka perusteella saamme lisää tietoa asiakkaista ja heidän ostotottumuksistaan.

Toisinaan tarjolla on jo valmiiksi kerättyä asiakaspalautetta, jota voidaan käyttää samaan tarkoitukseen. B2B-asiakkaista taas saattaa olla valmista laadullista dataa CRM:n muistiinpanoissa, palaverimuistioissa ja nykyään myös etäpalavereista tekoälyn avulla generoiduissa transkriptioissa ja yhteenvedoissa.

Tämän jälkeen meillä on:

Seuraavassa vaiheessa klusterit muunnetaan persooniksi.

4. Persoonien rakentaminen generatiivisen tekoälyn avulla

Laadullisen datan analyysi käsityönä on työlästä. Nyt generatiivinen tekoäly mahdollistaa yhteenvetojen luomisen laadullisesta aineistosta entistä helpommin. Laadullisen yhteenvedon tarkoitus on kuvata klusteriin kuuluvia asiakkaita.

Seuraavaksi generatiivista tekoälyä käytetään lopullisten persoonien luomiseksi. Tässä tarvitaan kokeilua ja keskustelua työkalun kanssa; syntyvä tulos ei ole deterministinen, ja kielimallit tuottavat helposti erilaisia persoonakuvauksia taustalla olevan datan avulla.

Lopuksi luotu persoona viimeistellään luomalla hänestä kuvia esimerkiksi Midjourneyn avulla. Tulevaisuudessa voimme myös generoida persoonasta videot, jossa kukin persoona esittelee itseään ja kokemuksiaan.

Persoonien käyttö

Persoonien hyödyllisyys riippuu pitkälti siitä, kuinka persoonia käytetään markkinoinnin johtamiseen ja toteuttamiseen. PowerPoint-kalvoihin unohtuneet persoonat eivät vielä auta lisäämään myyntiä. 

Usein persoonaharjoitukset kuitenkin unohtuvat. Vain harvoin niitä käytetään systemaattisesti esimerkiksi sosiaalisen median postausten perustana. Persoonat on aktivoitava, niitä on käytettävä markkinoinnin tukena.

Pidän todennäköisenä, että generatiivisen tekoälyn käyttöönotto markkinointiviestinnän työkaluna tulee lisäämään persoonien käyttökelpoisuutta ja käyttöä.

Pidän todennäköisenä, että generatiivisen tekoälyn käyttöönotto markkinointiviestinnän työkaluna tulee lisäämään persoonien käyttökelpoisuutta ja käyttöä.

Tähän on yksinkertainen syy: generatiivinen tekoäly tuottaa kiinnostavampaa sisältöä ja sisältöideoita, kun sitä ohjataan määrittelemällä kohdeyleisö. Koneoppimisen ja generatiivisen tekoälyn luomat persoonat sopivat tähän erinomaisesti.

Kiinnostuitko aiheesta? Ota meihin yhteyttä niin kerromme mielellämme lisää!

B2B-markkinoijan ei kannata yrittää herättää ostohalua taktisella mainonnalla, kun toimitaan vakiintuneessa kategoriassa.

Suuri enemmistö kohderyhmästä ei ole näet valmis ostamaan kuukausiin tai vuosiin.

Mainonnan tulee sen sijaan auttaa heitä muistamaan brändisi silloin, kun ostaminen tulee ajankohtaiseksi.

Suuri osa tekee B2B-mainontaa väärin

Liian moni B2B-bisnes yrittää kasvattaa nopeasti myyntiä taktisella mainonnalla, vaikka vain pieni prosentti kohderyhmästä on valmis ostamaan lähiaikoina.

Tällainen mainonta ei tuo toivottuja tuloksia ja jättää enemmistön kylmäksi, koska viesti ei ole heille oikea-aikainen.

Mainonta ei saa heitä ostamaan, koska tarve ei ole vielä ajankohtainen. Jos yritys on ottanut esimerkiksi äskettäin käyttöön uuden CRM-järjestelmän, se ei ole heti kohta miettimässä sen vaihtamista toiseen.

95-5-sääntö: mainonta ei avaa ostoikkunaa

Tämä on B2B-mainonnan 95-5-sääntö:

Jos tarve B2B-palvelulle tai -tuotteelle uusiutuu kerran 5 vuodessa, vuoden aikana vain 20 % ostajista on ostovalmiita ja kvartaalin aikana 5 %. Eli joka kvartaalissa 95 % kohderyhmästä ei ole valmis ostamaan.

Menestyvä B2B-markkinoija ei viesti vain sille pienelle prosentille yrityksiä, jotka ovat ostovalmiita.

Niin tehdessä suurin osa markkinoinnista menisi hukkaan, kun enemmistö ei lämpene viestille tai kilpailijat ovat jo valikoituneet suosikeiksi.

Miksi mainostaa koko kohderyhmälle?

Luo mainonnalla oikeanlaisia muistikuvia koko kohderyhmässä, niin useampi näistä ostajista muistaa ja suosii brändiäsi, kun tarve herää ja ostoikkuna lopulta aukeaa.

Tunnettuus ja brändipreferenssi ovat avaimia kasvuun B2B-markkinoinnissa, kun kyseessä on vakiintunut palvelu- tai tuotekategoria.

B2B-liiketoiminnan kannattaa mainostaa koko kohderyhmälle, eli myös niille, jotka eivät ole ostovalmiita, jotta he

  1. muistavat brändin, kun tarve herää, eli brändi nousee ns. valintajoukkoon
  2. suosivat brändiä mieleen nousevien brändien valintajoukossa.

Kohdenna mainontaa koko kohderyhmälle

Kohdentamalla vain ostoaikeissa oleville olet yleensä myöhässä: ostajat suosivat brändejä, jotka he muistavat, koska he ovat altistuneet niiden markkinoinnille joko suoraan tai word of mouthin kautta.

B2B-yritys tekee pahan virheen, jos se keskittää digimainontansa pelkkään hakusanamainontaan tai intentioyleisöihin, joita jotkut alustat tarjoavat.

Sen sijaan mainontaa kannattaa kohdentaa kaikille potentiaalisille ostajille, myös niille jotka nousevat tulevaisuudessa ostajan asemaan. Näin he googlettavat yrityksesi nimellä, kun ostaminen tulee ajankohtaiseksi.

Puhuttele mainosviesteillä koko kohderyhmää

“Osta nyt” -henkinen mainosviesti ei resonoi niille, joille ostaminen ei ole ajankohtaista.

Tee jatkuvaa, koko kohderyhmää palvelevaa tai viihdyttävää B2B-mainontaa levittämällä

Näin synnytät positiivisia muistikuvia sekä ostovalmiissa vähemmistössä että potentiaalisten ostajien enemmistössä. Nämä muistikuvat muuttuvat kaupaksi ja liiketoiminnan voimakkaaksi kasvuksi, kun ostoikkunat aukeavat omassa tahdissaan.

Laske oman alasi sääntö

95-5-sääntö ei ole universaali totuus, koska keskimääräiset ostovälit ja ostoikkunan aukioloajat vaihtelevat eri toimialoilla.

Säännön tarkoitus on inspiroida tekemään tehokkaampaa B2B-mainontaa.

Laske oman alasi sääntö alla olevalla laskurilla:

Ostovalmiita:

Ei valmiita ostamaan:

Lähteitä ja luettavaa