Upotetut YouTube-videot, skrollaus ja elementtien näkyvyys Google Analyticsiin – 3 uutta GTM-ominaisuutta esittelyssä

Viime viikkoina ja päivinä Google Tag Mangeriin on tullut uusia ominaisuuksia, jotka helpottavat huippuluokan analytiikka-asennusta. Jos et vielä ole siirtynyt GTM-pohjaiseen analytiikka-asennukseen, kannattaa migraatio ottaa viimeistään nyt työn alle.

Google Tag Manager on helpottanut viiden vuoden aikana huimasti tägien hallintaa.

Tag Manager saa jatkuvasti uusia ominaisuuksia, joiden avulla voit aikaisempaa paljon helpommin seurata entistä kiinnostavampia asioita: tässä postauksessa esittelen kuukauden sisällä julkaistut uudet ominaisuudet.

YouTube-videoiden seuranta Tag Managerilla

Odotin vuosien ajan Google Analyticsiin ja Tag Manageriin tukea upotettujen YouTube-videoiden seurannalle, koska YouTuben oman seurannan avulla et voi seurata erikseen sivustolle upotettujen videoiden katselua.

Tarkoitusta varten olen tähän saakka käyttänyt LunaMetricsin loistavasta reseptikirjastosta peräisin olevaa seurantakoodia. Nyt LunaMetricsin kirjasto on jäänyt tältä osin tarpeettomaksi, sillä syyskuussa 2017 Google julkaisi natiivin Google Tag Manager -tuen upotettujen YouTube-videoiden seurantaan.

Videoiden katselua voit analytiikassa käyttää esimerkiksi:

Vimeo-videoiden seurantaan suosittelen edelleen LunaMetricsin julkaisemaa reseptiä.

YouTube-seurannan toteuttaminen käytännössä

Uusien ominaisuuksien käyttöönotto Google Analytics -seurannassa on suoraviivaista. Uudet ominaisuudet saat käyttöösi periaatteessa samalla tavalla:

  1. Aktivoi tarvittavat muuttujat.
  2. Käytä muuttujia GA-tapahtuman kategoria-, toiminto- ja nimi-parametreissa tunnisteena.
  3. Käytä tarkoitukseen soveltuvaa triggeriä tapahtuman käynnistämiseen.

Muuttujien aktivointi tapahtuu normaaliin tapaan: Variables > Configure -polun avulla. Klikkaa haluamasi muuttujat käyttöön:

Konfiguroi muuttujat Tag Managerissa

Tämän jälkeen lisäät haluamasi tapahtumatägin. Esimerkkitägissä tapahtumat lähetetään YouTube-kategoriaan, videon tila lähetään toimintona ja lopulta tapahtuman nimeksi tulee videon nimi ja prosentit katselun etenemisestä.

YouTube-seurantatägi Google Tag Manageriin

Ja kolmantena elementtinä tarvitset triggerin, joka käynnistää tägin. Tässä esimerkkinä oma triggerimme, joka seuraa videon käynnistämistä, loppuunkatselua, pysäytyksiä ja etenemistä. Videonkatselun edetessä trigger lähettää tapahtuman 25 %, 50 % ja 75 % kohdalla. Halutessasi voit käyttää myös esimerkiksi 30 sekunnin katselua triggerinä.

YouTube-trigger Tag Manageriin

Scroll tracking – sivun vierityksen seuranta

Pelkkä sivunlatausten seuranta ei vielä kerro analyytikolle mitään siitä, onko käyttäjä oikeasti nähnyt esimerkiksi sivun puolivälissä olevan tekstin.

Tähän tarvitaan vierityksen seurantaa, scroll tracking. Vierityksen seuranta paljastaa, kuinka pitkälle käyttäjä on vierittänyt sivua. Tämäkään ei tietenkään vielä todista, että käyttäjä on aidosti lukenut — tai ehdes nähnyt — sisällön. Mutta hänellä on ainakin ollut mahdollisuus tähän!

Vierityksen seurantaa voit käyttää esimerkiksi:

Analytiikkapohjainen vierityksen seuranta auttaa myös mainonnan optimoinnissa paljon enemmän kuin visuaalista raporttia tarjoavat ohjelmistot (esimerkiksi Hotjar tai CrazyEgg).

Vierityksen seuranta on sekin tähän saakka edellyttänyt LunaMetricsin valmiin reseptin käyttämistä. Nyt konfigurointi onnistuu suoraan natiiveilla GTM-triggereillä ja muuttujilla, kunhan ensin aktivoit muuttujat. Sen jälkeen seurannan toetuttaminen etenee samalla tavalla kuin yllä esitellyssä YouTube-seurannassa.

Tässä esimerkki vierityksen seurantaan käytetystä triggeristä. Prosenttien lisäksi voit määritellä haluamasi rajat myös pikseleinä tai mitata vaakasuuntaista skrollausta pystysuuntaisen sijaan.

Seurantaan käyttämäsi tägin asetuksissa voit jälleen käyttää analyyttistä mielikuvitusta. Kategoriana sinun kannattaa kuitenkin käyttää kiinteää kategorianimeä ilman muuttujia, jotta tapahtumaraportit säilyisivät selkeinä.

Tässä käyttämäni tägi ei vaikuta sivuston välittömään poistumisprosenttiin, koska tapahtumaa ei katsota vuorovaikutukseksi. Halutessasi voit rakentaa myös tapahtumaseurannan, jossa esimerkiksi 50 % tai 75 % syvyyteen vierittäminen katsottaisiin bounce rateen vaikuttavaksi vuorovaikutukseksi.

Sivun elementtien näkyvyyden seuranta

Seuranta elementtien näkyvyydelle on kolmas Tag Managerin huippu-uutuus. Tämän toiminnallisuuden avulla seuraat, onko tietty elementti ollut sivulla näkyvissä vai ei.

Näkyvyyden seuranta tarjoaa huikeita mahdollisuuksia esimerkiksi konversio-optimoinnille:

Tähän tarkoitukseen sopivaa open source -kirjastoa ei tietääkseni ole ollut tarjolla, joten uusi triggeri tarjoaa jotain aidosti uutta analytiikan kehittämiseen.

Esimerkiksi tässä määrittelen triggerin blogin sivupalstalla olevan upotetun lomakkeen näkymiselle. Kun sivulla on näkyvissä Mailchimpin upotettu lomake, ammutaan analytiikkaan vastaava eventti. Lisäehtona määrittelin, että lomakkeesta pitää olla vähintään 50 % näkyvissä 2000 millisekuntin ajan.

Vastaavassa tägissä määritellään tapahtuman tunnisteet. Muista määrittää tapahtuma ei-interaktiiviseksi, jotta tapahtuma ei vaikuta välittömään poistumisprosenttiisi.

Nämä kolme uutta ominaisuutta tuovat webanalyytikolle aivan uusia mahdollisuuksia sivuston kehittämiseen. Jos et vielä ole siirtynyt käyttämään Google Tag Manageria, kannattaa se tehdä viimeistään nyt.

Google Analytics -seurannan lisäksi voit tietysti käyttää samoja triggereitä myös muiden järjestelmien tägien käynnistämiseen. Mahdollisuuksia on monia alkaen vaikkapa remarketing-yleisöjen rakentamisesta videokatselun perusteella.

Haluatko ottaa käyttöön analytiikan uudet ominaisuudet — tai siirtyä käyttämään Google Tag Manageria ja Universal Analyticsin kaikkia ominaisuuksia? Ota yhteyttä meihin!

 

Artikkelit samasta aiheesta

Tekoäly ja koneoppiminen rakentavat parempia ostajapersoonia

Ostajapersoona on tuttu työkalu markkinoinnin johtamisen apuna. Suurten kielimallien ja koneoppimisen avulla dataan perustuvien persoonien rakentaminen onnistuu aikaisempaa tehokkaammin. Mitä ostajapersoona tarkoittaa? Ostajapersoonat kuvaavat yrityksen kannalta ideaalisia ostajia. Ostajapersoonan esitys […]

Kiinnostuitko tästä aiheesta?

Soita meille 020 788 8120 tai täytä alla oleva lomake niin jatketaan juttua!