Reflektiivinen hakukoneoptimointi kääntää SEO-projektin päälaelleen

soap-bubble-1873437_1280Hakukoneoptimointi käynnistyy usein erillisellä alkuprojektilla, josta siirrytään jatkuvaan tekemiseen. Onko tälle toimintamallille olemassa vaihtoehtoa? Onko mahdollista hypätä suoraan jatkuvaan tekemiseen?

SEO-toimistojen toimintamalli on aika samanlainen toimistosta riippumatta.

Lähes jokainen toimisto etenee SEO-projekteissa vaiheittain. Aluksi tehdään tekninen auditointi, hakusanatutkimus ja sisältösuunnitelma. Sen jälkeen siirrytään jatkuvaan tekemiseen, toteuttamaan alkuvaiheen suunnitelmaa.

Toisenlainenkin malli olisi mahdollinen: reflektiivinen, iteratiivinen, ketterä SEO — ilman minkäänlaista starttiprojektia. Mitä tämä tarkoittaisi sisältöjen optimoinnin ja sisältömarkkinoinnin kohdalla?

Sisältömarkkinointia ilman hakusanatutkimusta

Suurissa yrityksissä sisältömarkkinointi perustuu usein sisältöstrategialle ja sisältösuunnitelmalle.

Toisinaan tässä otetaan huomioon myös hakukoneoptimoinnin näkökulma. Tavallista kuitenkin on, että hakukoneoptimointi on lähinnä sisältöjen sokerikuorruttamista julkaisun jälkeen.

Ketterä, hakukoneoptimoitu sisältömarkkinointi on kuitenkin todellinen mahdollisuus. Silloin lähtökohtana on reflektiivisyys.

Reflektiivisen tavan valinnut sisältömarkkinoija seuraa jatkuvasti jo julkaistujen sisältöjen menestystä ja käyttää tätä lähtökohtana uusille sisällöille.

Google Analytics ja Search Console korvaavat silloin sisältösuunnitelman, Avainsanojen suunnittelijan tiedot hakumääristä ja Google Trends -työkalun trenditiedot.

Kun valitset reflektiivisen sisältöstrategian, löydät uudet sisältöteemat käyttämällä oman sivustosi hakusanadataa apuna.

Search Console antaa jatkuvasti sisältövihjeitä

Search consolen avulla löydät helposti uusia hakusanoja ja sanayhdistelmiä, joilla sivustosi on näkynyt Googlessa. Todennäköisesti näkyvyys on ollut heikko, koska et ole aikaisemmin ajatellutkaan näitä hakusanoja.

Esimerkiksi Hopkinsin datasta nousee esiin erikoinen kysymys: “kuka vastaa Google näkyvyydestä”. Blogissa ei ole ollut yhtään artikkelia, joka käsittelisi tätä aihetta. Silti sivusto on noussut esiin Google-haussa.

Tästä saamme idean: pitäisikö meidän kirjoittaa blogiartikkeli, jossa tätä kysymystä pohditaan? Kuuluuko Google-näkyvyys IT:n, markkinoinnin, myynnin vai viestinnän vastuualueeseen?

Samalla esiin nousee jatkokysymyksiä:

Näin yksi Search consolen esiin nostama kysymys muuttui useaksi toteuttamiskelpoiseksi sisältöideaksi.

Muutama minuutti lisää Search consolen parissa paljastaa jälleen uusia sisältöideoita.

Google-näkyvyys selvästi kiinnostaa lukijoitamme. Voi hyvinkin olla, että nämä Googlen käyttäjät eivät ole koskaan kuulleetkaan hakukoneoptimoinnista. Siksi blogissa on puhuttava myös Google-näkyvyydestä ja sen parantamisesta!

Vanhojen sisältöjen optimointi

Vanhojen sisältöjen optimointi onnistuu sekin iteratiivisena prosessina, ilman erillisiä hakusanakarttoja ja hakusanatutkimuksia.

Search consolen avulla näet, millä hakusanoilla sivustosi näkyy jo nyt kohtuullisen hyvin. Muokkaa näitä sivuja siten, että ne vastaavat paremmin suosittuja hakuja. Tämä parantaa sivustosi näkyvyyttä.

Reflektiivisen sisältömarkkinoinnin rajoitukset

Jos olet vasta aloittamassa sisältömarkkinointia tai rakentamassa uutta verkkosivustoa, on iteratiivisen ja reflektiivisen sisältöstrategian toteuttaminen hankalaa. Sinullahan ei vielä ole dataa, jota käyttäisit sisältökoneen syötteenä!

Siksi alkuvaiheessa on vain tehtävä arvaus aihepiiristä, joka kiinnostaa oikeaa yleisöä. Vähitellen arvaus tarkentuu, kun saamme kerättyä enemmän dataa.

Jos Search consoleen ei sisältömarkkinoinnin starttaamisesta huolimatta ilmaannu tietoa hakusanoista, kannattaa tarkistaa sivuston tekninen kunto. Kenties vika onkin tekniikassa?

Reflektiivinen strategia edellyttää myös kurinalaisuutta ja sitoutumista sisältömarkkinointiin ja hakukoneoptimointiin. Sen vuoksi perinteinen, sisältösuunnitelmaan nojaava tapa on usein käytännössä helpompi toteuttaa.

Entä jos pivot on tarpeen?

Reflektiivinen sisältömarkkinointi ei myöskään tarjoa radikaalisti uusia ideoita. Search consolesta esiin nousevat ideat liittyvät lähes aina jo käsiteltyihin aihepiireihin.

Tämä on myös prosessin vahvuus: sisältömarkkinointi pysyy johdonmukaisena ja julkaiset vähitellen syvenevää sisältöä samasta aihepiiristä. Tämä parantaa näkyvyyttä ja rakentaa asiantuntijamainetta.

Mutta toisinaan tarvitaan pivot, kontrolloitu testi suunnanmuutokselle. Jos sisältömarkkinointi ei kerta kaikkiaan kerää yleisöä, tarvitaan uusi arvaus toimivasta aihepiiristä.

Haluatko tietää lisää reflektiivisestä hakukoneoptimoinnista ja sisältömarkkinoinnista? Ota yhteyttä meihin!

Artikkelit samasta aiheesta

Sivustouudistus voi romuttaa hakukone­näkyvyytesi

Suurin riski sivustosi saavuttamalle maksuttomalle hakukonenäkyvyydelle on sivustouudistus. Artikkelin luettuasi tiedät, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota, jos et halua vahingoittaa liiketoimintaasi. Eräs suomalainen verkkokauppa menetti miljoonaluokassa liikevaihtoa uudistuksessa tehtyjen virheiden […]

Kiinnostuitko tästä aiheesta?

Soita meille 020 788 8120 tai täytä alla oleva lomake niin jatketaan juttua!